Resursbrist skapar köer i asylmål

DOMSTOLARNA2022-03-15
Migrationsdomstolarnas hantering av asylmål präglas av långa handläggningstider och stora regionala skillnader, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Huvudorsaken är enligt rapporten brist på resurser.

Riksrevisionen har granskat migrationsdomstolarnas handläggningstider under åren 2013–2020. Enligt granskningen har handläggningstiderna ökat kraftigt från 2016, vilket framför allt beror på en stor ökning av antalet asylmål.

Handläggningstiderna varierar mellan de fyra migrationsdomstolarna. I Göteborg är väntetiden 28 månader, i Malmö 20 månader, i Luleå 12 månader och i Stockholm 6 månader, trots att regeringen satt upp målet att väntetiden på ett avgörande inte ska vara längre än 4 månader.

”Långa väntetider skapar högre kostnader för samhället och kan dessutom påverka målets utgång”,  konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Regeringen har enligt rapporten skapat möjligheter att flytta över mål från domstolar med stora ärendebalanser till domstolar med mindre balanser, och Domstolsverket har inrättat en förstärkningsstyrka som hårt belastade domstolar kan få hjälp av. Trots detta varierar handläggningstiderna alltjämt kraftigt, konstaterar Riksrevisionen.

”Det är tydligt att migrationsdomstolarnas sammanlagda resurser inte är tillräckliga för att nå regeringens mål. Det finns också behov av att se över resursfördelning mellan domstolarna”, påpekar Riksrevisionens projektledare Daniel Melén i pressmeddelandet.

Riksrevisionen rekommenderar Domstolsverket att undvika en ojämn resursfördelning mellan migrationsdomstolarna, exempelvis genom att utveckla prognosarbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.