Resurserna räcker inte till fler studenter

HÖGSKOLA2005-04-20

Högskolorna har inte resurser att ta emot studenter i samma utsträckning som tidigare. Därför har antalet nya studenter stagnerat.

Enligt en rapport från SCB och Högskoleverket är det första gången sedan mitten av 90-talet som antalet nya högskolestuderande inte har ökat.

Läsåret 2003/2004 var de 83 300, vilket är lika många som året dessförinnan.

Orsaken är inte att det är färre sökande – de är istället fler än tidigare – utan orsaken är att högskolorna inte har fått ökade resurser i samma takt som tidigare.

Rapporten visar också att en dryg fjärdedel av de högskolestuderande har gått på både komvux och gymnasiet innan de började sina studier.

Det beror på att det sedan 1997 har varit möjligt att läsa upp gymnasiebetygen på komvux även i ämnen som är godkända.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA