Revisionskritik mot Skatteverket

FÖRVALTNING2013-05-08
Riksrevisionen kritiserar Skatteverket för brister i årsredovisningen. Skatteverkets interna kvalitetssäkring har gett fel i resultatredovisningen för år 2012.

Enligt Riksrevisionens granskning av Skatteverket kvarstår de brister i myndighetens redovisning som påpekats både 2011 och 2012. Det gäller bland annat att missar i Skatteverkets interna kvalitetssäkring, vilket bland annat har lett till fel i resultatredovisningen, och att Skatteverket inte rapporterar mot samtliga återrapporteringskrav som finns i regleringsbrevet. Dessutom anser Riksrevisionen att resultatredovisningen inte är tillräckligt överskådlig.

I rapporten tycker också Riksrevisionen att Skatteverket drar för stora växlar på skattefelets utveckling än det finns underlag för enligt resultatredovisningen.  När Skatteverket i sin årsredovisning hävdar att skattefelet ”har förändrats i en fördelaktig riktning” under året drar man slutsatser som det inte finns underlag för, menar Riksrevisionen.

Det finns också förbättringsmöjligheter när det gäller de finansiella delarna av årsredovisningen, enligt rapporten. Riksrevisionens bedömning är att verket inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till de redovisningsmässiga krav som finns. Därmed saknas dokumentation som visar att Skatteverket har säkerställt att tillgångarna är korrekt klassificerade och redovisade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.