Riksantikvarieämbetet ska göra handsprit

RIKSANTIKVARIEÄMBETET2020-04-03
Riksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.

Det är efter kontakt med Region Gotland som Riksantikvarieämbetet beslutat att ställa om verksamheten i kulturvårdslaboratoriet till att tillverka handsprit.

”Regionen har meddelat att det finns ett behov av handsprit – så nu kommer vi så fort det går att börja producera för leverans”, säger riksantikvarie Lars Amréus till Kulturnytt.

Cirka ett dussin personer kommer att sysselsättas med tillverkningen av hansprit vid laboratoriet. Tillverkningen kommer enligt Lars Amréus att ske i enlighet med världshälsoorganisationen WHOs standard.

”Vi har tittat på vad vi kan bidra med nu, handsprit är en liten men viktig åtgärd. Vi har också ställt personal till förfogande för Länsstyrelsen och Region Gotland, informatörer och registratorer som är beredda att rycka in om läget förvärras och stötta upp krisorganisationen på ön”, säger Lars Amréus till Kulturnytt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.