Riksdagen utan roll

FÖRVALTNING2008-04-14
Riksdagen spelar inte någon större roll i förvaltningspolitiken. Det anser förre budgetministern Ingemar Mundebo efter en granskning av hur staten styr förvaltningen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter riktar Ingemar Mundebo, tidigare folkpartistisk budgetminister, skarp kritik mot riksdagsledamöterna. De har lämnat över hela ansvaret till regeringen och röstar bara igenom regeringens förslag.

”Riksdagen spelar inte någon större roll i förvaltningspolitiken. Riksdagen brukar besluta enligt regeringens förslag såväl i budgetfrågor som i lagfrågor, och riksdagens ledamöter har ringa – om ens några – möjligheter att förändra regeringens förslag.

Anledningen är det partipolitiska klimatet och den tydliga blockuppdelningen, men också bristande engagemang från riksdagsledamöterna, skriver Ingemar Mundebo.

När Ingemar Mundebo själv frågat riksdagsledamöter om anledningen till ointresset för förvaltningspolitik har många med olika ordval konstaterat att det är ett område som man inte kan plocka politiska poäng på. Han drar slutsatsen att en modern politiker vill synas i media och vara på arbetsplatsbesök, inte arbeta i riksdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.