Riksdagens tidning kan få leva vidare

PRESS2005-04-19

Nu finns en chans att den nedläggningshotade tidningen Från Riksdag & Departement får vara kvar. Men beslutet kommer att dröja.

Tidningen Från Riksdag & Departement, RoD, har sedan en tid varit hotad av nedläggning. I höstas minskades anslagen från 5,5 till 4 miljoner kronor och samtidigt beslutade riksdagsstyrelsen att utreda tidningens framtid.

Alternativen som skulle utredas var antingen att göra RoD till enbart en webbtidning eller att lägga ner den och låta personalen gå över till informationsavdelningen.

Alternativen blir dyrare

Men riksdagsförvaltningens egen utredning har kommit fram till att det blir dyrare att göra om RoD till en webbtidning än att ha kvar den som självständig tidning. Idag finns den både i pappersform och på webben.

Alternativet att låta personalen gå över till informationsavdelningen blir också dyrare.

Orsaken är att tidningen i båda fallen skulle förlora sina inkomster från prenumeranter och annonsörer.

Utredningens resultat har väckt hopp hos redaktionen som sedan ett år svävat i ovisshet om tidningens framtid.

Missnöje med innehållet

Det var socialdemokraterna och moderaterna som drev igenom beslutet om en neddragning i höstas. Övriga partier reserverade sig.

–Socialdemokraterna har vid några tillfällen varit missnöjda med innehållet. Jag tror att det bidrog till deras inställning, säger Staffan Thulin på redaktionen.

Tidningen har mött ett stort gensvar hos läsarna, vilket bland annat har visat sig genom att många uttryckt sitt stöd för att den ska få vara kvar.

–Det finns ingen annan tidning som bearbetar varje riksdagsbeslut och varje proposition. Vi har också en bred EU-bevakning, säger Staffan Thulin.

Men det dröjer innan redaktionen får något besked. Avsikten var att riksdagsstyrelsen skulle ta beslut vid sitt aprilmöte, men nu är frågan uppskjuten. Väntan har blivit ett arbetsmiljöproblem för redaktionen och dess chefredaktör Roger Älmeberg fick nog och har sagt upp sig.

Leif Jacobsson, s-företrädare i riksdagsstyrelsen, vill inte säga vilka slutsatser han har dragit av utredningen.

–Men det är helt klart att det behövs en journalistisk bearbetning för att göra riksdagsförslag och riksdagsbeslut mer intressanta, förklarar han.

ST inom Riksdagen antog på sitt årsmöte ett stöduttalande där de förklarade att tidningens medarbetare, varav flertalet är medlemmar i ST, måste få fortsätta att göra ett bra journalistiskt jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA