Riksdagsledamöter ägnar mer tid åt väljarna

NYHET2005-03-10

Riksdagsledamöterna ägnar betydligt mer tid åt enskilda väljare och organisationer än för 20 år sedan. Och många ledamöter vill göra det i ännu större utsträckning. Det visar en ny rapport.

Av:  Christian Örjestål

Totalt lägger ledamöterna ner i snitt drygt 50 timmar i veckan på riksdagsuppdraget, visar rapporten Riksdagsledamöternas arbetsvecka – arbetssituationen i och utanför riksdagen, som nu har överlämnats till riksdagskommittén.

Väljarkontakterna har ökat under åren. Jämfört med en liknande undersökning från 1985 lägger ledamöterna i snitt ner 6 timmar mer i veckan på just detta. Enkätresultatet visar dessutom att många ledamöter vill få ännu mer tid för möten och kontakter med enskilda väljare och organisationer. Opinionsbildning, långsiktigt arbete och internationella frågor är andra prioriterade frågor för ledamöterna.

— Att dagens ledamöter väljer eller har möjlighet att lägga mer tid på att vara ute och träffa väljare, vara med i media och andra utåtriktade verksamheter tror jag är en avspegling av samhällsutvecklingen i stort. Du måste synas på ett helt annat sätt än tidigare, säger talman Björn von Sydow.

Resultaten i rapporten bygger på en brevenkät till ledamöterna i två delar som genomfördes våren 2004. Det första delen var en så kallad tidsbudgetstudie i dagboksform, den andra en enkätundersökning med ledamöterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA