Rikspolischefen får stå till svars igen

POLISEN2013-01-25

Efter en anmälan i våras kritiserade JK rikspolischefen Bengt Svenson i en yttrandefrihetsfråga. Efter ytterligare en anmälan från en polis granskar JK nu hur man allmänt ser på anställdas yttrandefrihet inom Polisen.

Så sent som i våras fick rikspolischefen Bengt Svenson kritik från Justitiekanslern, JK, i en yttrandefrihetsfråga.

Då gällde det en polis och facklig företrädare som skrivit till rikspolischefen för att han ansåg att Polisen bröt mot trafiklagstiftningen när tjänstefordon användes trots att de överskred gränsen för maxlast. Det hade han framfört både internt och i media men inte fått gehör, vilket var anledningen till att han skrev till rikspolischefen.

Efter en tid fick han ett svar från en stabsanställd på Rikspolisstyrelsen som kunde uppfattas som kritik mot att han medverkat i medierna. Svaret var skrivet på rikspolischefens vägnar och skickades även till mannens arbetsgivare.

JK utredde frågan och ansåg att rikspolischefen förtjänade kritik för hur ärendet hanterats.

Nu har en ny polis, denna gång i Örebro län, anmält till JK att han blivit utsatt för repressalier från sin arbetsgivare efter att ha kritiserat Polismyndigheten i medierna.

Justitiekanslern skriver därför att mot bakgrund av tidigare händelser har man tagit beslut om att ”granska hur man inom polisen allmänt ser på de anställdas yttrandefrihet, de anställdas lojalitetsplikt samt förbudet mot repressalier gentemot dem som framför också kritiska åsikter om polisens verksamhet i olika avseenden.”

Justitiekanslern har begärt in ett yttrande från rikspolischefen som ska svara på olika frågor senast 15 mars 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA