Riksrevisionen granskar hur regeringen styr statens bolag

RIKSREVISIONEN2020-08-21

Riksrevisionen inleder en granskning av statens bolag och deras insatser när det gäller hållbarhet. Enligt riksrevisor Helena Lindberg tycks de statliga bolagen inte leva upp till kraven på ett hållbart företagande.

Det finns drygt fyrtio statliga bolag i Sverige. I ett pressmeddelande konstaterar Riksrevisionen att riksdag och regering anser att bolagen ska vara föredömen på hållbarhetsområdet, på ett sätt som skapar förtroende hos allmänheten. Därför inleder myndigheten nu en granskning av hur regeringen styr de statliga bolagen mot dessa mål.

”Det finns indikationer på att regeringens styrning inte har varit tillräcklig för att ambitionerna om hållbart statligt företagande ska kunna nås”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Helena Lindberg.
Bild: Frida Ström
Helena Lindberg.

Det samlade värdet av de statliga bolagen är cirka 630 miljarder kronor. Bolagen ska drivas så att den långsiktiga värdeutvecklingen blir så bra som möjligt och i den mån de har särskilt beslutade samhällsuppdrag utföra dem väl. En av principerna för styrningen är att de ska vara föredömliga när det gäller hållbart företagande. Det innebär enligt regeringens definition att bolagen ska hålla en balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Regeringen pekar ut områdena miljöhänsyn, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, bekämpning av korruption samt jämställdhet och mångfald, konstaterar Riksrevisionen.

Enligt pressmeddelandet finns det indikationer på att regeringens styrning inte lett till önskat resultat. Bland annat har styrningen haft liten praktisk påverkan på bolagens agerande, men samtidigt har regeringens rapportering till riksdagen inte varit heltäckande. Bolagen har inte alltid agerat föredömligt när det gäller hållbarhetsfrågor, skriver Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA