Riksrevisionen granskar hur regeringen styr statens bolag

RIKSREVISIONEN2020-08-21
Riksrevisionen inleder en granskning av statens bolag och deras insatser när det gäller hållbarhet. Enligt riksrevisor Helena Lindberg tycks de statliga bolagen inte leva upp till kraven på ett hållbart företagande.

Det finns drygt fyrtio statliga bolag i Sverige. I ett pressmeddelande konstaterar Riksrevisionen att riksdag och regering anser att bolagen ska vara föredömen på hållbarhetsområdet, på ett sätt som skapar förtroende hos allmänheten. Därför inleder myndigheten nu en granskning av hur regeringen styr de statliga bolagen mot dessa mål.

”Det finns indikationer på att regeringens styrning inte har varit tillräcklig för att ambitionerna om hållbart statligt företagande ska kunna nås”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Helena Lindberg.
Bild: Frida Ström
Helena Lindberg.

Det samlade värdet av de statliga bolagen är cirka 630 miljarder kronor. Bolagen ska drivas så att den långsiktiga värdeutvecklingen blir så bra som möjligt och i den mån de har särskilt beslutade samhällsuppdrag utföra dem väl. En av principerna för styrningen är att de ska vara föredömliga när det gäller hållbart företagande. Det innebär enligt regeringens definition att bolagen ska hålla en balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Regeringen pekar ut områdena miljöhänsyn, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter, bekämpning av korruption samt jämställdhet och mångfald, konstaterar Riksrevisionen.

Enligt pressmeddelandet finns det indikationer på att regeringens styrning inte lett till önskat resultat. Bland annat har styrningen haft liten praktisk påverkan på bolagens agerande, men samtidigt har regeringens rapportering till riksdagen inte varit heltäckande. Bolagen har inte alltid agerat föredömligt när det gäller hållbarhetsfrågor, skriver Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.