Så bildas det nya förbundet

TRIO2003-12-16

I slutet av november nästa år väljs ordförande och styrelse i det planerade storförbundet. Valet sker i Folkets Hus i Stockholm.

En förutsättning är naturligtvis att de fyra förbunden – ST, SKTF, HTF och Försäkringsanställdas förbund – säger ja till det nya facket på sina respektive kongresser.
Men redan nu finns planerna klara för hur förbundsbildningen ska gå till.

Den 4–10 december i år tar förbunden beslut nummer ett på sina respektive kongresser. Det andra och avgörande beslutet kommer den 11–12 juni nästa år. Dagen därpå, 13 juni, träffas samtliga kongressombud för en gemensam manifestation av den historiska händelsen.
Samtidigt omvandlas den nuvarande styrgruppen till en fusionsledning, som ska förbereda starten av det nya förbundet, den 1 januari 2003. Fusionsledningen ska bestå av 8 personer, två från varje förbund.
Den 27–29 november håller det nya förbundet sin första kongress – verksamhets- och valkongress – med 275 ombud. De nuvarande förbunden representeras i proportion till sina nuvarande medlemstal.

Vid detta tillfälle väljs förbundsordförande och förbundsstyrelse. Dessutom bekräftas datum för förbundets första ordinarie kongress, som ska hållas senast i juni 2004.

Reservation från Kerstin Grahn

När STs förbundsstyrelse beslutade att fortsätta arbetet med Trio-projektet den 19 september reserverade sig ledamoten Kerstin Grahn, ST-Skatt, mot beslutet. Hon menar att medlemmarnas intresse inte tas tillräckligt tillvara i det nya förbundet och anser inte heller att avdelningarnas svar och diskussionen den 18 september (se Statstjänstemannen nr 12/01) ger anledning att forsätta med utredningen.
Vidare befarar Kerstin Grahn att det nya förbundet inte kommer att ta tillvara intressena hos dem som ägnar sig åt myndighetsutövning i sin roll som statstjänsteman på bästa sätt.
Hon anser att arbetsplatsanknutna avdelningar är ett avsteg från grundtanken med regionala avdelningar inom det nya förbundet och att de arbetsplatsanknutna avdelningarna måste ta ut egna avgifter för att kunna bedriva motsvarande verksamhet som i dagens ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA