Så mycket kostar landshövdingarnas fester

LÄNSSTYRELSERNA2017-09-26
Landshövdingarnas representation har blivit dyrare, visar en granskning från Mittmedia. Vid förra årets avtackning av Peter Egardt, landshövding i Uppsala län, gick notan på närmare en kvarts miljon kronor.

Förra året hade landshövdingarna extern representation för 10,5 miljoner kronor, en ökning med en miljon kronor mot året innan. Detta enligt en analys som finansdepartementet gjort och som Mittmedia redovisar.

De högsta representationskostnaderna har Peter Egardt i Uppsala haft, drygt 700 000 kronor 2016. En inte oväsentlig post utgörs av hans avtackning när han lämnade jobbet i augusti förra året. Den kostade närmare 250 000 kronor. Även Margareta Pålsson, som varit landshövding i Skåne, hade en avtackning på samma prisnivå.

Å andra sidan avtackades Ingemar Skogö på länsstyrelsen i Västmanland med mat och bowling för drygt 34 000 kronor. Hans kollega i Örebro, Rose-Marie Frebran, hade en ännu mer avskalad avskedsfest med lunch och tårta för personalen samt en öppen mottagning, ett kalas som slapp undan med knappt 26 000 kronor.

Det förekommer också andra tillställningar med mer personlig anknytning till landshövdingarna. När Maria Larsson, tidigare KD-politiker och landshövding i Örebro län, fyllde 60 fick skattebetalarna stå för de 20 000 kronor kalaset kostade.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, säger till Mittmedia att representationen ska vara måttfull och återhållsam, och att det inte låter bra att födelsedagar firas med skattepengar. ”Utgångspunkten bör vara att födelsedagar bekostas privat.”

Lägst extern representation totalt sett hade landshövdingen i Värmlands län, Kenneth Johansson. Utgifterna var endast 70 000 kronor.

Peter Egardt, avtackad landshövding i Uppsala län.
Bild: Jäger Arén
Peter Egardt, avtackad landshövding i Uppsala län.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.