Säkerhetsproblem på ny anstalt

KRIMVÅRD2007-08-20

Redan innan den formella invigningen har den nya Salbergaanstalten problem med säkerheten. Vid upprepade tillfällen har telefoni och övervakning upphört att fungera, uppger Radio Västmanland.

I morgon ska Salbergaanstalten i Sala invigas. Men Sveriges modernaste fängelse har problem med säkerheten. När det interna telefonsystemet slutar fungera kan kriminalvårdarna inte slå larm om något händer på avdelningarna, och internerna kan inte heller kommunicera med centralvakten från de telefoner som installerats i cellerna. Nattetid kan det ta upp till tre timmar innan man upptäcker att systemen slutat fungera, och då tvingas man kalla in extra personal för att manuellt övervaka avdelningarna, berättar Radio Västmanland.

Samma system övervakar också porten och murarna, och när det slutar fungera måste man använda manuell övervakning. Övertidsuttaget har redan innan invigningen slagit i taket, och kriminalvårdschefen måste fråga högre instans för att få lov att kalla in extrapersonal.

– I nya anläggningar får man räkna med driftstörningar. Men då måste man ju ta in extra personal som manuellt och visuellt kan kontrollera att det till exempel inte brinner någonstans och att internerna mår bra, säger Per Sunneborn, ordförande för ST inom kriminalvården, till lokalradion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA