salsafrälst vill nå ut till folk

MEDLEM I ST2003-12-03

Namn: Anna von Malmborg
 Ålder: 41 år
Bor: Sekelskifteslägenhet i centrala Uppsala
Familj: Sambon Kalle, kemist på Livsmedelsverket
Yrke och arbetsplats: Laboratorieassistent på Livsmedelsverket
Månadslön: 17 900 kronor

Arbetsuppgifter: Jag analyserar vattenlösliga vitaminer. Vi tar bland annat fram resultat och värden till verkets näringsdatabas. Den används inom forskning om sjukdomar och för att ta fram närings- och kostrekommendationer.

Andra arbetsuppgifter sker mer i projektform. Nu tar vi, i samarbete med lantbruksuniversitetet, fram ett underlag för en eventuell berikning av bröd med folat. Det är ett vattenlösligt vitamin som man tror kan minska risken för fosterskador.

Ett annat projekt gäller kontroll av näringsvärdet i halvfabrikat som säljs till restauranger och andra storhushåll. Jag är också kemikalieansvarig på min enhet, det vill säga håller koll på inventeringar och vårt kemikalieregister.

Fritid: Musik och dans. Är helt besatt av latinamerikansk musik! Jag spelar congas och sjunger i ett par salsaband. Jag spelar också afrokubansk och afrohaitisk musik. Har varit på Kuba flera gånger och gått kurser, nu senast i tre veckor i januari.

Det bästa med jobbet: Det är ett självständigt, meningsfullt och ansvarsfullt jobb. Man är med i hela processen, från att det bestäms vilka prov som ska tas in tills det är färdigt.

Det vill jag förändra i jobbet: Vi skulle kunna vara ännu bättre på att nå ut med det vi gör – vi jobbar ju för allmänheten och kosten betyder mycket för hälsan. Till exempel skulle vi kunna göra mer för att övertyga om att med en allsidig och varierad kost, som de flesta äter i Sverige, behövs inte extra vitaminer och andra kosttillskott. På det området finns starka kommersiella intressen.

Lönen tycker vi alltid ligger lågt. Det är en viktig men svår fråga, det pratas om besparingar hela tiden.

Därför är jag med i ST: Det har alltid varit självklart att vara med i en facklig organisation.

Viktigaste frågan för facket: Samverkan. Arbetstagarna måste få vara med och behandla frågor på ett tidigt stadium, så att man kan påverka. Jag tror att arbetsgivaren skulle vara hjälpt av det, men det är inte alltid de inser det.

Det är också viktigt att facket ser individer som kommer i kläm, särskilt i besparingstider. Det måste finnas utrymme för att människor är olika.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA