Sametinget valde tillfällig styrelse

SAMETINGET2011-05-27

På torsdagen valde Sametingets så kallade plenum ny styrelse. Den nya styrelsen är en tillfällig lösning, vilket oroar STs avdelningsordförande.

Med minsta tänkbara marginal, en rösts övervikt, lyckades Sametingets andra plenum i år välja ny styrelse. Ny ordförande blir Sara Larsson.

Enligt Marie Enoksson, STs avdelningsordförande vid Sametinget, är den nya styrelsen en tillfällig lösning. Den sitter endast till nästa plenum som hålls i november.

– Då hoppas man bilda en styrelse med större förankring i plenum.

Marie Enoksson är bekymrad. Hon har svårt att se vad den tillfälliga styrelsen ska kunna göra för kanslipersonalen som lider av dålig arbetsmiljö.

– Folk har mått dåligt en längre tid och det ändrar man inte på över en dag. Vi står fortfarande utan kanslichef. Grundproblemet består förmodligen i Sametingets otydliga konstruktion.

Sametinget är både en statlig myndighet och ett folkvalt organ. Kanslichefen har en mycket viktig funktion, enligt Marie Enoksson, eftersom den personen ska arbeta gentemot politikerna.

– Vi ska ha ett medlemsmöte nästa vecka. Medlemmarna måste få ventilera det här, säger Marie Enoksson.

Sametinget, grundat 1993, är både samernas folkvalda parlament och en statlig förvaltningsmyndighet. Ett 50-tal personer är anställda på kansliet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA