Samma rätt till fasta jobb

AD2004-08-18

Vikarierande universitetslärare har samma rätt till fast anställning som andra på arbetsmarknaden. Det slår AD fast i en dom. Domen välkomnas av ST.

–Det är bra att AD nu har konstaterat att det inte finns någon lag som undantar högskoleanställda från rätten till tillsvidareanställning. Det stöder oss i vårt fackliga arbete, säger Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitet och högskolor.

Domen gäller en lektor som vikarierat vid engelska institutionen vid Lunds universitet och handlar om hennes rätt till tillsvidareanställning efter tre års vikariat.

Enligt Las, lagen om anställningsskydd, har en vikarie som varit hos samma arbetsgivare i mer än tre år under en femårsperiod rätt till en tillsvidareanställning. Men högskolorna har i vissa fall förlängt vikariaten efter treårsgränsen och hänvisat till undantagsregler i högskoleförordningen. Bland annat att tjänster ska ledigkungöras och att det ska finnas en anställningsprofil för varje tjänst.

AD konstaterar att det inte finns några bestämmelser i högskolelagen eller högskoleförordningen som upphäver treårsregeln i Las. Universitetslektorn, som uppfyller behörighetskraven, har varit anställd så länge att vikariatet övergått till en tillsvidareanställning.

AD framför också att regeln enligt förarbetena till lagen har till syfte att komma till rätta med överutnyttjande av så kallade rullande vikariat.

Eva Spira <br>
08-790 52 82
Eva Spira <br> 08-790 52 82

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA