Sändebud för cyberfrågor ska stärka Sveriges säkerhet

CYBERSÄKERHET2023-08-25

Regeringen har utsett Andrés Jato till sändebud för internationella cyberfrågor, skriver Dagens Nyheter. ”Cyberfrågorna är av strategiskt intresse för Sverige”, säger utrikesminister Tobias Billström, M, till tidningen.

I uppdraget som sändebud ingår bland annat att stärka Sveriges säkerhet mot it-angrepp. Andrés Jato blir placerad vid utrikesdepartementet med ställning som ambassadör. I hans uppgifter ingår också att företräda Sverige i FN, EU och Nato och i dialog med andra länder. Det kan till exempel handla om att arbeta fram internationella regler på cyberområdet och strategier för att bemöta hot och angrepp.

Sändebudet för internationella cyberfrågor ska också arbeta mot privat sektor. Den höga graden av digitalisering i landet gör Sverige extra sårbart för hot och angrepp, menar Tobias Billström.

”Cyberfrågorna är av ett strategiskt intresse för Sverige oavsett det som händer just nu. Många av hoten och säkerhetsproblemen handlar om intrång i syfte att stjäla affärsmöjligheter eller för att påverka våra betalningssystem”, säger Tobias Billström till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA