Säpo lämnade över kontrollen till CIA

NYHET2005-03-23

JO riktar ”synnerligen allvarlig kritik” mot Säpo för deras agerande vid avvisningen av två terroristmisstänkta egyptier 2001. Myndighetsutövningen överläts åt amerikanska CIA-män, och ingen ansvarig chef fanns på plats.

Efter ett möte på UD den 17 december 2001 godtog Säpo ett erbjudande från USA om snabb transport till Egypten av de två terroristmisstänkta egyptier som regeringen tänkte avvisa.

Dagen därpå skulle regeringen fatta sitt beslut och avvisningen äga rum. Vid lunchtid den 18 december mötte en person från Säpo amerikanska tjänstemän på Bromma flygplats, och fick då veta att det inte bara var fråga om en transportjänst. Med på det amerikanska planet skulle finnas bevakningspersonal från CIA, som kunde ha huvor på sig. Bevakningspersonalen ville göra en egen säkerhetskontroll av de två egyptierna.

Amerikanerna hade inte tänkt sig ha med någon svensk personal ombord, men gick med på det efter krav från Säpos utsände.

I övrigt accepterade Säpo förutsättningarna, och när planet landade på kvällen tog CIA över helt. De egyptiska männens kläder klipptes upp. Hår, munhålor och öron undersöktes, de belades med fot- och handfängsel och huvor träddes över deras huvuden innan de barfota fördes till flygplanet. Under hela resan till Kairo fick de ligga med fängsel och huvor påsatta.

En av egyptierna hävdar att de också fick lugnande stolpiller och förseddes med blöjor. Justitieombudsmannens utredning kan varken belägga eller avfärda det, eftersom den ende Säpotjänstemannen som var med som iakttagare vid säkerhetskontrollen gick ut ur rummet en stund.

I verkställigheten av avvisningen av de två egyptierna lämnade Säpo helt över myndighetsutövningen på svenskt territorium till utländska tjänstemän, sammanfattar JO. Det är inte förenligt med svensk lag. Redan när en Säpotjänsteman vid lunchtid fick höra om de tänkta arrangemangen borde transporten ha stoppats. Men man frågade inte ens vad säkerhetskontrollen skulle innebära.

Ett skäl till Säpos passivitet var enligt JO att ingen utpekad insatschef fanns på plats på Bromma, endast underordnade tjänstemän med oklart ansvar.

JOs kritik gäller också den inhumana och förnedrande behandling som de två egyptierna utsattes för på Bromma flygplats och under flygresan. Sammantaget kan man ifrågasätta om inte behandlingen bryter mot Europakonventionens förbud mot tortyr och annan otillåten behandling, anser JO. Han utesluter inte heller att behandlingen haft till syfte just att förnedra.

Däremot riktar chefsjustitieombudsmannen Mats Melin ingen kritik mot regeringen eller dåvarande utrikesminister Anna Lindh, eftersom regering och enskilda statsråd inte omfattas av JOs tillsyn. Han noterar dock att mycket talar för att utrikesministern var informerad om att ett amerikanskt flygplan skulle användas, även om flera UD-tjänstemän i efterhand sagt att saken inte diskuterades på mötet med Säpo den 17 december 2001.

Däremot kan det inte ha talats om att amerikanska bevakningsmän fanns med på planet, eftersom Säpo informerades om detta först vid lunchtid dagen därpå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA