”Satsa på kvalitet i utbildningen”

FACKLIGT2006-05-16

”Den fråga som bör stå i fokus är utbildningens innehåll och kvalitet”. Det skriver LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och Saco-ordföranden Anna Ekström i en debattartikel.

Debattartikeln är en replik på en artikel som TCOs ordförande Sture Nordh skrev tillsammans med Lärarförbundets Eva-Lis Preisz i Aftonbladet. Det var ”ett ambitiöst försök att profilera sig som den fackliga organisation som älskar utbildning allra mest”, skriver Anna Ekström och Wanja Lundby-Wedin i samma tidning. Resultatet blev ett angrepp mot Saco och LO, menar de.

”Skälet till attacken är att vi signalerat att vi känner en oro för att regeringens mål – att 50 procent före 25 års ålder ska gå vidare till högskolan – kan leda till kvalitetsproblem i utbildningen om inte tillräckligt mycket resurser skjuts till.”

De två är oroliga över bristande kvalitet i gymnasieskolan, där en av fem inte klarar att ta examen – ofta beroende på brister redan i grundskolan.

”Det måste vara allra högsta prioritet att unga får den utbildning de har rätt till i grund- och gymnasieskolan.”

LO och Saco står bakom det ökade antalet platser på högskolan. Men långtidsarbetslöshet bland akademiker samtidigt som det finns risk för arbetskraftsbrist inom yrken i industrin, byggbranschen och vården gör det viktigt att satsa på rätt utbildning:

”Vi tror att TCO är överens med oss om att livet ibland handlar om att välja vad som är viktigast för stunden. Vi tror också att vi kan enas om att kvaliteten är prioritet ett och att en ytterligare snabb utbyggnad är ett mål som rimligen kommer därefter.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA