Sekreterare kräver 20 000  

PROTEST2003-12-16

Ett upprop har gått ut till alla landets domstolar. Domstolssekreterarna kräver minst 20 000 kronor i månadslön.

När ska Domstolsverket rätta till domstolssekreterarnas löner genom avtal med ST-Domstol? Frågan ställs nu i ett upprop. För nu har domstolssekreterarna tröttnat, tröttnat på att ta på sig nya arbetsuppgifter och därmed bidra till att renodla domarrollen utan att få något tillbaka.

Nu kräver de minst 20 000 kronor i månadslön. Bakom uppropet står ST-Domstols sektion för västra hovrättsområdet.
– Vi domstolssekreterare är frustrerade över att våra chefer nyligen fått sina löner höjda med 5 000 kronor. Men när det gäller oss finns det aldrig några pengar, förklarar Madelene Trolle, en av dem som startat uppropet.
Dessutom fick juristerna ett rejält lönelyft för några år sedan, vilket ledde till ett besparingskrav på 220 miljoner kronor under tre år. Hon tillägger:

– Redan dagen efter det att vi skickat ut uppropet med e-post hörde vi av nöjda medlemmar. Alla personalgrupper som ställer sig bakom kraven är välkomna att skriva under.
– Vi välkomnar detta, säger avdelningsordföranden Meijt Cederdahl. Våra medlemmar har varit väl tysta tidigare. Deras genomsnittslön är idag drygt 17 000 kronor i månaden.
Uppropet med namnlistor har skickats till samtliga, ungefär 100, domstolar i landet. Med namnunderskrifter skickas det sedan direkt till Domstolsverkets generaldirektör Stefan Strömberg.

Fakta

I förra numret beskrev Statstjänstemannen hur domarnas löner stigit. Nu vill domstolssekreterarna också ha höjda inkomster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA