Sextrakasserier flyttade hem under pandemin

DISTANSARBETE2021-10-14
Sextrakasserierna flyttade till hemmet när fler distansarbetade under pandemin, visar en undersökning som Arbetsvärlden låtit Kantar Sifo genomföra bland 1 000 tjänstemän. Mer än hälften av de svarande som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier har drabbats i ett digitalt sammanhang.

Under pandemin blev sex procent av tjänstemännen utsatta för sexuella trakasserier på jobbet. Mer än hälften av dem inträffade på något digitalt forum. Det framgår av en undersökning med 1 000 personer yrkesverksamma inom tjänstemannayrken som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Arbetsvärlden.

Två av tre bland de intervjuade uppger att problemen med sexuella trakasserier varken ökat eller minskat under pandemin, trots att nästan alla i högre grad än tidigare jobbat hemifrån under perioden. Totalt har drygt varannan av de tillfrågade jobbat huvudsakligen eller mer ändå hemifrån under pandemin.

Siffrorna tyder på att de sexuella trakasserierna under pandemin har följt med tjänstemännen in i deras hem, skriver Arbetsvärlden. Av dem som blivit utsatta svarar 46 procent att de sexuella trakasserierna ägt rum i ett digitalt sammanhang, och ytterligare 10 procent uppger att de har blivit utsatta både digitalt och fysiskt.

Av de kvinnor som uppgett sig ha blivit utsatta svarar nästan varannan att de blivit utsatta av en kollega. Bland de utsatta männen svarar var tredje samma sak. De vanligaste förövarna i övrigt är ”kund eller extern part” (16 procent) eller den utsattes chef (12 procent).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.