SiS-anställd dömd för våldtäkt mot barn

SIS2019-12-03
En anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.

En anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses, SiS behandlingshem, kom i kontakt med en då 13-årig flicka på sin fritid. Den 30-årige mannen inledde en sexuell förbindelse med den då 13-åriga flickan. I tingsrätten uppger mannen att han trodde flickan var 18 år. Han har nekat till uppgifter om sexuella kontakter, men samstämmiga vittnesuppgifter och flickans egen berättelse ligger till grund för tingsrättens dom. Av domen framgår att rätten anser att mannen, med tanke på sitt yrke, borde ha god insikt i hur ungdomar i olika åldrar beter sig. Domen har vunnit laga kraft.

Efter att tingsrättens dom vunnit laga krav anmälde institutionschefen mannen till personalansvarsnämnden, som beslutat av avskeda mannen med hänvisning till att brottet skadat arbetsgivarens förtroende för honom som behandlingsassistent för unga.

Möjligheten att avskeda någon för ett brott som begås utanför arbetsplatsen regleras i lagen om anställningsskydd. Brottet ska uppfylla kraven på att det "är ägnat att allvarligt skada förhållandet mellan arbetstagaren och arbetsgivaren".

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.