SiS-anställd döms till fängelse för våldtäkt

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2022-12-02

En anställd vid Statens institutionsstyrelses ungdomshem Bergsmansgården döms av Örebro tingsrätt till ett års fängelse för våldtäkt mot en flicka som var intagen på institutionen.

Mannen hade under flera månader kring årsskiftet 2019/2020 en sexuell relation med flickan, som då var 18 år gammal, uppger P4 Örebro. En polisutredning ledde till att mannen åtalades för våldtäkt, eftersom flickan befann sig i beroendeställning till honom. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till två års fängelse, men tingsrättens dom blev ett års fängelse.

Mannen döms också att betala 215 000 kronor i skadestånd till flickan.

Arbetsmiljöverket har nyligen riktat krav på Statens institutionsstyrelse att åtgärda flera brister vid Bergsmansgården i Lekeberg. Myndigheten gjorde en inspektion av ungdomshemmet under november i år.

Det handlar enligt P4 Örebro om sex punkter som Statens institutionsstyrelse åläggs att åtgärda. Bland annat krävs att ungdomshemmet undersöker risker för hot och våld, och skriftligt dokumenterar sina bedömningar. Arbetsmiljöverket kräver också att det ska finnas skriftliga rutiner för anmälningar till myndigheten vid olycksfall och allvarliga tillbud.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Brottslighet SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.