SiS krymper kostymen

SIS2010-01-29

Ett tiotal vårdinstitutioner inom SiS, Statens institutionsstyrelse, skär ned eller slås ihop. Ledningen hänvisar till tomma vårdplatser, men ST-avdelningen anser att neddragningarna går för långt.

Av:  Björn Forsberg

Förhandlingarna om vilka LVU- och LVM-hem som ska läggas ned eller förändras är i stort sett avslutade. SiS räknar med att 100 till 150 tjänster berörs av förändringarna, som ska genomföras under 2010.

Enligt SiS planeringsdirektör Urban Lindberg är åtgärderna nödvändiga för att ge myndigheten bättre förutsättningar att utföra framtida uppdrag.

–Det ekonomiska läget gör också att åtgärder behöver vidtas snarast, säger Urban Lindberg.

Bakgrunden till besparingarna är att SiS i höstas såg ett ekonomiskt underskott torna upp sig. Kommunerna, som står för två tredjedelar av SiS inkomster, minskade plötsligt sina köp av platser. Framför allt var det efterfrågan på ungdomsplatser som sjönk dramatiskt.

Men ST-avdelningen har en annan åsikt.

– Nu har efterfrågan ökat igen, och risken är att vi har alldeles för få platser efter nedskärningarna, säger avdelningsordförande Per Hellstrand. Många människor som har ett vårdbehov kan komma att fara illa helt i onödan efter nedskärningarna.

Han konstaterar att beslut om neddragningar och nedläggningar ligger i arbetsgivarens händer, och att det inte är mycket facket kan göra.

– Men en del har vi lyckats förändra i förhållande till det ursprungliga förslaget, säger Per Hellstrand.

Han är exempelvis nöjd med att en arbetstagarkonsult ska granska institutionerna Lunden och Karlsvik, som tidigare hotats av nedläggning.

– Det gör att vi hamnar på mer jämbördig nivå med arbetsgivaren när det gäller att kunna värdera konsekvenserna av en eventuell nedläggning av Karlsvik och LVU-hemmet på Lunden, säger Per Hellstrand.

SiS neddragningar 2010  

Mälardalsregionen

* Bärby, Sirius och Klockbacka slås ihop till en institution med en institutionschef.

* Högantorp och Rebecka blir en institution. Högantorps verksamhet flyttar till Rebeckas lokaler under 2010.

* Från 1 mars sker en sammanslagning av Håkanstorp och Eknäs. Håkanstorps akutavdelning flyttas till Eknäs under året medan behandlingsavdelningen avvecklas.

* Även Östfora och Ekebylund blir en institution med en institutionschef.

Södra regionen

* En arbetstagarkonsult ska anlitas angående Lundens ungdomshem. Beslut ska fattas under första kvartalet 2010. Innan dess ska en samlokalisering av LVM-hemmet Lunden/Karlsvik ska utredas.

* Sex öppna platser försvinner från Långanässkolans avdelning Slussen.

* Ryds Brunns skola reduceras med två öppna och två låsta platser.

Norra regionen

* Fyra platser på Renforsens behandlingshem avvecklas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA