SJ vann norsk spårtrafikupphandling

SPÅRTRAFIK2019-06-18
Från och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.

Från 7 juni 2020 och åtta år framåt ska SJ köra persontrafik på ett antal järnvägssträckor i Norge, bland annat till och från Trondheim och Bodø. Det svenska statsägda spårtrafikbolaget har vunnit en trafikupphandling och tar över efter norska statsägda bolaget Vy.

Jane B. Sætre, ordförande i spårtrafikfacket Norsk Jernbaneforbund, säger till fackförbundstidningen Fri Fagbevegelse att hon inte är överraskad över beslutet:

– SJ har jobbat med spårtrafikupphandlingar i Sverige och delvis i Norden i över 20 år, så de har erfarenhet av hur man förbereder nya tåglinjer och anpassar sig till de krav som ställs.

Jane B. Sætre kallar SJ ”en seriös aktör” och anser att det hade kunnat vara värre för de anställda som ska gå över från Vy till SJ.

– Vårt jobb blir att övervaka att människor slipper flytta sina familjer och sälja sina bostäder för att behålla sina jobb, och det förväntar vi oss att ha en bra dialog med SJ om, säger hon till Fri Fagbevegelse.

Alla anställda som arbetar i de aktuella verksamheterna kommer att erbjudas att följa med till SJ, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Enligt norsk lagstiftning behåller anställda som erbjuds övergång samma lön och övriga villkor som de haft hos sin tidigare arbetsgivare, skriver Fri Fagbegelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

spårtrafiken
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.