SJ vann norsk spårtrafikupphandling

SPÅRTRAFIK2019-06-18

Från och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.

Från 7 juni 2020 och åtta år framåt ska SJ köra persontrafik på ett antal järnvägssträckor i Norge, bland annat till och från Trondheim och Bodø. Det svenska statsägda spårtrafikbolaget har vunnit en trafikupphandling och tar över efter norska statsägda bolaget Vy.

Jane B. Sætre, ordförande i spårtrafikfacket Norsk Jernbaneforbund, säger till fackförbundstidningen Fri Fagbevegelse att hon inte är överraskad över beslutet:

– SJ har jobbat med spårtrafikupphandlingar i Sverige och delvis i Norden i över 20 år, så de har erfarenhet av hur man förbereder nya tåglinjer och anpassar sig till de krav som ställs.

Jane B. Sætre kallar SJ ”en seriös aktör” och anser att det hade kunnat vara värre för de anställda som ska gå över från Vy till SJ.

– Vårt jobb blir att övervaka att människor slipper flytta sina familjer och sälja sina bostäder för att behålla sina jobb, och det förväntar vi oss att ha en bra dialog med SJ om, säger hon till Fri Fagbevegelse.

Alla anställda som arbetar i de aktuella verksamheterna kommer att erbjudas att följa med till SJ, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Enligt norsk lagstiftning behåller anställda som erbjuds övergång samma lön och övriga villkor som de haft hos sin tidigare arbetsgivare, skriver Fri Fagbegelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA