Självmord oroar Kriminalvården

KRIMVÅRD2007-12-11

Den senaste veckan har två män begått självmord på svenska häkten. Därmed har åtta personer tagit sina liv på häktet hittills i år.

På måndagen hittades en 40-årig man död i sin cell i häktet i Umeå. För några dagar sedan tog en man sitt liv på häktet i Göteborg. Fyra av årets åtta självmord har inträffat på häktet i Göteborg.

– Det kan vara en slump, men det vet vi inte. Det måste man titta på, säger Anne-Marie Dahlgren, informationschef vid Kriminalvården, till TT.

De senaste sex åren har sammanlagt 36 personer tagit sina liv när de suttit häktade. Det största antalet självmord hittills skedde under 2003, då åtta självmord inträffade. Den noteringen har alltså tangerats hittills under 2007.

Kriminalvården vill nu öka de systematiska kontrollerna av de häktade. Eftersom det finns en förhöjd självmordsrisk i samband med häktning har Kriminalvården tagit fram ett frågeformulär som ska hjälpa personalen att avgöra om en nyintagen är i riskzonen. Formuläret har använts på försök vid fem häkten. Enligt Lars-Håkan Nilsson, medicinskt ansvarig vid Kriminalvården, har man goda erfarenheter av modellen:

– Det är ett antal ganska enkla kontrollfrågor som vem som helst anställd inom Kriminalvården ska kunna ställa den som kommer till ett häkte vid en tidpunkt när det inte finns sjukvårdsutbildad personal tillgänglig, säger han till Aftonbladet.

Innan modellen kan införas på alla häkten måste den godkännas av Kriminalvårdens centrala samverkansgrupp och av de fackliga organisationerna.

Fakta · Häkten

Det finns 31 häkten och 16 häktesfilialer i Sverige. Häktena ligger ofta i anslutning till polishusen, men kan också finnas vid en anstalt. Det finns 1 857 ordinarie platser på häktena. I oktober var i medeltal 1 705 personer intagna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA