Självmordsbenägen lämnades ensam

KRIMINALVÅRDEN2013-09-24

En intagen vid Mariefredsanstalten var självmordsbenägen och skulle därför bevakas extra noga. Tillsynen skedde dock enbart via kameraövervakning av personal i en annan byggnad. JO beskriver övervakningen som meningslös.

Det var i samband med ett självmordsförsök i november förra året som den intagne isolerades på anstalten Mariefred. Mannen hade under natten skurit sig allvarligt, och då det fanns risk för att han skulle försöka skada sig igen fördes han till ett annat rum.

Rutinerna vid sådana händelser är att den intagne regelbundet ska tittas till. Det görs antingen genom att personal ständigt bevakar från rummet intill eller besöker den intagne var femtonde minut. Men istället för att personal tittade till honom så filmades han enbart med en övervakningskamera, som centralvakten i en annan byggnad följde. 

Den intagne valde den 3 januari att göra en anmälan till JO både gällande att han blev isolerad under så lång tid som åtta veckor och att han kameraövervakades.

Kriminalvården i region Mitt skriver i ett yttrande till JO att kameraövervakning endast skall vara ett komplement till övrig tillsyn som personal gör på plats. Myndigheten är själv kritisk till hur övervakningen gått till då personal suttit i en annan byggnad. ”För att nå den intagne krävs att man förflyttar sig genom flera stängda och låsta dörrar samt grindar. Detta i sig är ett hinder för att säkerställa ett omedelbart ingripande vid en eventuell incident.”, skriver regionchefen Johan Modin till JO.

JO gör inga uttalanden om själva isoleringen, men är däremot mycket kritisk till hur anstalten Mariefred valt att övervaka den självmordsbenägna personen. ”I fråga om en allvarligt menad självskadehandling kan någon eller några minuter utgöra skillnaden mellan liv och död. Det sagda innebär att tillsynen som anstalten förordnat om riskerar att bli meningslös.” skriver JO i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA