Sjuk längre med tidigare insatser

SJUKSKRIVNING2012-05-09

Om den som blir sjuk får hjälp tidigt tycks sjukskrivningstiden bli längre. Andelen som får sjuk- och aktivitetsersättning tycks också öka. De oväntade resultaten framkommer i en ny rapport från IFAU.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, redovisar en utvärdering av ett försök som genomfördes under år 2007. Studien bygger på en grupp om 13 500 presoner som blev sjukskrivna. Halva gruppen utsågs med lottens hjälp att få sina rehabiliteringsbehov kartlagda och bedömda av Försäkringskassan inom sex veckor efter sjukskrivningen. De övriga fick hjälp senare.

Nu finner författarna till rapporten att tidig hjälp ökade risken för att hamna i ett läge med sjuk- och aktivitetsersättning med 20 procent. Det är tvärt emot det väntade resultatet, att tidiga insatser skulle minska risken:

”Vi blev lite förvånade över resultatet. Vi vet inte direkt vad det beror på, kanske låser insatserna in vissa sjukskrivna och ger dem en identitet som sjuka?”, funderar en av rapportförfattarna Pathric Hägglund i ett pressmeddelande.

Studien visar också att de arbetslösa som ingick i experimentet oftare än dem med anställning blev sjukskrivna längre och löpte större risk att få sjuk- och aktivitetsersättning.

”Sex månader efter kartläggningen hade de arbetslösa en dubbelt så hög sannolikhet att ha sjuk- och aktivitetsersättning. Vi tolkar det som att individers egna drivkrafter och incitament spelar roll för hur snabbt man återgår till arbetslivet”, säger Pathric Hägglund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA