Sjukdomar kvar i nysanerat hus

NORRKÖPING2003-12-10

Saneringen av kvarteret Presidenten i Norrköping har underkänts. Dit flyttade skatteförvaltningen nyligen tillbaka, men nu blir det utflyttning igen.

Av:  Christina Swahn

I ett hot om föreläggande kräver Arbetsmiljöinspektionen att Skattekontoret ska flytta ut ur lokalerna senast den 1 augusti.

– Vi har ett antal förslag på tillfälliga lokaler men också ett permanent alternativ, säger Håkan Jutterdal, chef för Skattekontoret i Norrköping.

Hyresavtalet med fastighetsägaren Stenvalvet är uppsagt för omförhandling och gör det möjligt att flytta för gott.

I december flyttade de anställda tillbaka till nysanerade lokaler. Men snart drabbades flera av samma symtom som tidigare: hudutslag och problem i luftrören. Håkan Jutterdal har undersökt hur 90 av de 120 anställda mår.

– Av de 90 har 70 sjukdomssymtom som kan förknippas med huset. På två månaderna har 30 blivit sämre, säger han.

Fyra personer har arbetsbefriats med full lön. Tillfälliga lokaler har inrättats i en paviljong.

Saneringen av byggnaden började i höstas. Vissa rum har betraktats som färdigsanerade. Men när ett konsultföretag nyligen gjorde en byggnadsteknisk undersökning upptäcktes stora brister i inomhusmiljön. Det största problemet är bygg- och markfukt i golven och till det kommer problem med ventilationen.

– Innan vi flyttar in någonstans vill vi ha en miljöcertifiering, så att vi vet att vi flyttar in i ett friskt hus, säger Kerstin Nilsson, huvudskyddsombud och sektionsordförande för ST-Skatt.

Både på Kriminalvårdsstyrelsen och Sjöfartsverket, som utrymt sina lokaler i kvarteret Presidenten före saneringen, ställer man samma krav inför återflytten.

I korthet

Sedan i höstas har saneringen av kvarteret Presidenten pågått. Tre myndigheter har under tiden flyttat till andra lokaler. Skattekontoret flyttade tillbaka i december men problemen kvarstår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA