Sjukfrånvaron i staten fortsätter minska

HÄLSA2006-03-22

Sjukfrånvaron i de statliga myndigheterna minskade från 4,5 procent 2004 till 4,1 procent i fjol. Det framgår av en sammanställning från Ekonomistyrningsverket.

Sjukfrånvaron inom de statliga myndigheterna redovisas som procent av ordinarie arbetstid i Ekonomistyrningsverkets (ESV) sammanställning. Långtidssjukfrånvaron – sjukfrånvaro över 60 dagar – ligger i stort sett oförändrad på två procent av arbetstiden.

Framför allt har sjukfrånvaron minskat för kvinnor och för anställda som är 50 år och äldre. Men kvinnor är fortfarande sjukskrivna i större omfattning än män. Sjukfrånvaron för statsanställda kvinnor var 5,6 procent 2005, vilket kan jämföras med 6,2 procent 2004 och 6,6 procent 2003. Bland männen var sjukfrånvaron 2,9 procent förra året.

Statsanställda som är 50 år och äldre hade 5,3 procents sjukfrånvaro 2005. Motsvarande uppgift var 5,9 procent för 2004 och 6,6 procent för 2003.

Hos de stora myndigheterna med mer än 1 000 anställda var sjukfrånvaron något högre. Lägsta var den inom försvaret, utbildningssektorn och hälso- och sjukvården. Högst sjukfrånvaro finns i den sektor som benämns Socialt skydd. Detta innefattar bland annat Försäkringskassan och Statens institutionsstyrelse (SiS), där frånvaron minskat från 6,7 till 6,1 procent.

Inom två sektorer har sjukfrånvaron ökat under 2005 – Miljöskydd och Bostadsförsörjning och samhällsutveckling.

Hermes

Den statistik som redovisas av Eknomistyrningsverket (ESV) är den första sammanställningen av material om sjukfrånvaron som samlats in genom Hermes. Detta är ett gemensamt informationssystem för Regeringskansliet och myndigheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA