Sjukpenningtalet ökar igen

SJUKFÖRSÄKRINGEN2011-08-26
Trenden med fallande sjukpenningtal har brutits. Det senaste året har svenskarna i snitt haft 6,5 dagar med sjukpenning eller rehabiliteringspenning. Det är en ökning med 0,3 dagar jämfört med året innan.

Ökningen gäller endast kvinnor, antalet ersättningsdagar bland män ligger still. Förklaringen är enligt Försäkringskassan att det främst är kvinnor som nu kommer tillbaka till sjukförsäkringen efter att ha varit utförsäkrade.

Kvinnor har betydligt högre sjukpenningtal än män. Under de senaste tolv månaderna ökade kvinnornas sjukpenningtal från 7,6 till 8,1, medan männen hade oförändrade 4,9. Mer än sju av tio av dem som återvänder till sjukpenningförsäkringen efter att ha uppnått maximal tidsgräns är kvinnor.

Fram till år 2008 mätte Försäkringskassan utvecklingen inom sjukförsäkringen med ett ohälsotal. Mellan 2002 och 2008 föll ohälsotalet konstant, från över 43 år 2002 till mindre än 38 år 2008. Sedan 2008 har kassan redovisat sjukpenningtalets utveckling. Under perioden föll det från 8,3 dagar år 2008 till 5,7 år 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.