Kvinnan åtalas för flera fall av bidragsbrott med motiveringen att hon har ”förtigit att hon är arbetsför i större omfattning än sin sjukskrivning”, skriver åklagaren.
Bild: Mostphotos
Kvinnan åtalas för flera fall av bidragsbrott med motiveringen att hon har ”förtigit att hon är arbetsför i större omfattning än sin sjukskrivning”, skriver åklagaren.

Sjukskriven civilanställd åtalas för bidragsbrott

POLISEN2021-04-01
En kvinna som har arbetat på en annan arbetsplats trots att hon var sjukskriven från sin tjänst inom Polisen åtalas för flera fall av bidragsbrott. Enligt åtalet har hon fått ut mer än 128 000 kronor från Försäkringskassan utan att ha rätt till det.

Den civilanställda utredaren var sjukskriven från sitt arbete inom Polisen på hel- eller deltid under ungefär två års tid. Under sjukskrivningen arbetade kvinnan dock för en annan arbetsgivare vid ett antal tillfällen, enligt förundersökningsprotokollet som ligger till grund för åtalet.

Tidrapporter som utredarna presenterar som bevis i förundersökningen visar, enligt åtalet, att den civilanställda kvinnan har jobbat med barnpassning för bland annat en kommunal arbetsgivare vid omkring 25 tillfällen under den tid som hon var sjukskriven och fick ersättning från Försäkringskassan.

Enligt protokollet har kvinnan själv inte angett att hon har haft någon annan arbetsgivare än Polisen i sin ansökan om ersättning från Försäkringskassan. Hon har därför fått strax över 128 000 kronor felaktigt utbetalt till sitt konto, anger åklagaren.

Kvinnan åtalas för flera fall av bidragsbrott med motiveringen att hon har ”förtigit att hon är arbetsför i större omfattning än sin sjukskrivning”, skriver åklagaren i åtalet.

Kvinnan uppger att det handlar om ett misstag från hennes sida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.