ISF har fått i uppdrag att utreda om arbetsskadeförsäkringen bör gälla i ännu fler coronarelaterade situationer.
Bild: Getty Images
ISF har fått i uppdrag att utreda om arbetsskadeförsäkringen bör gälla i ännu fler coronarelaterade situationer.

Ska utreda coronasmitta och arbetsskadeförsäkringen

CORONA2021-03-23
För den som har smittats av coronaviruset gäller redan nu arbetsskadeförsäkringen i vissa lägen. Men regeringen har gett Inspektionen för socialförsäkringen i uppdrag att ta reda på om det finns fler situationer där virussmitta ska betraktas som arbetsskada.

Den som blir sjuk eller råkar ut för en skada på jobbet kan få ersättning av arbetsskadeförsäkringen. Sedan april förra året gäller det också i vissa fall om en anställd har smittats av coronaviruset.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har nu fått i uppdrag av regeringen att göra en utredning kring om arbetsskadeförsäkringen bör gälla i ännu fler coronarelaterade situationer, enligt ett pressmeddelande.

”Det är viktigt att analysera hur regelverket fungerar och vara beredd att göra nödvändiga justeringar”, konstaterar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i pressmeddelandet.

För tillfället är reglerna utformade så att en anställd som exempelvis har smittats inom sjukvården eller i andra fall där hen har jobbat med att ta hand om smittade människor eller djur, kan få ersättning via arbetsskadeförsäkringen.

ISF ska redovisa sitt uppdrag till regeringen senast 26 april i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.