Skarp facklig kritik mot SiS

SIS2014-01-21

Ledningen för Statens institutionsstyrelse, SiS, nonchalerar facken och har vid upprepade tillfällen lämnat felaktig information, anser ST. ”Vi uppfattar att det handlar om en ovilja att samverka med arbetstagarorganisationerna”, säger Tobias Bjerman i avdelningsstyrelsen.

STs avdelningsstyrelse gick nyligen ut med information till medlemmarna där man redovisar sin kritik av arbetsgivarens agerande. Det handlar bland annat om att facken inte fått tillräcklig insyn i och inflytande över verksamhetsplaneringen, löneprocessen och fördelningen av resurser på SiS vårdinstitutioner.

Att beslutet att lägga ned ungdomshemmet Granhult meddelades de anställda via mejl har inte förbättrat relationerna. Facket ställer agerandet i kontrast till de nya värdeorden på myndigheten: Respekt, omtanke, tydlighet.

– Problemen har funnits i många år, men nu har vi nått vägs ände. Så här kan det inte fortgå, säger STs Tobias Bjerman. Vi kan inte längre vara behjälpliga med att komma med lösningar.

När det gäller resursfördelningen var parterna överens om att utarbeta en ny budgetmodell tillsammans. Men trots att arbetet inte har påbörjats har institutionscheferna fått i uppdrag att genomföra organisationsförändringar redan nu.

– Generaldirektören har sagt att den nya budgetmodellen inte gäller, men den får ändå genomslag eftersom inga ändringar har gjorts i budgeten, säger Tobias Bjerman. En institutionschef har sagt upp sig för att han inte kunde leverera det som krävdes.

SiS personaldirektör Pia Bergqvist medger brister i partssamarbetet.

– Vi tar kritiken på allvar, och tycker att det ligger något i den. Vi måste bli bättre på att samverka.

Enligt ST har ledningen varit självkritisk tidigare, utan att det lett till några förändringar.

– Ja, men nu markerar vi det på ett tydligare sätt än tidigare. Vi engagerar hela ledningsgruppen, som ska få ta del av kritiken och hitta en lösning. Vi ska lägga upp en agenda på årsbasis, så vi säkrar att facken är med i alla processer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Samverkan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA