Skärpt konkurrens mellan a-kassor

A-KASSAN2012-04-25
Konkurrensen mellan a-kassorna ökar sedan Musikernas a-kassa och Elektrikernas a-kassa fått tillstånd att utvidga kretsen av möjliga medlemmar, trots protester från andra a-kassor.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har beslutat att godkänna de två a-kassornas ansökningar om att få utöka sina verksamhetsområden. Det innebär att de får vidga definitionen av vilka yrkesgrupper som kan söka medlemskap.

Musikernas a-kassa får ändra sitt verksamhetsområde till att även omfatta ”kulturarbetare inom scenkonst, film, television och andra yrkesutövare inom nöjesområdet”. Elektrikernas arbetslöshetskassa får utöka verksamhetsområdet till att omfatta ”elteknikbranschen, service, data-, elektronik, larm- och energibranschen”.

I båda fallen har andra a-kassor haft invändningar mot de utökade verksamhetsområdena, konstaterar IAF i ett pressmeddelande. Men efter utredning anser IAF att det inte finns några hinder mot att registrera ändringarna. Besluten gäller från den 22 mars 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.