Skatteverket avskedar anställd som misstänks för jäv och dataintrång

SKATTEVERKET2023-12-06

Personalansvarsnämnden på Skatteverket har beslutat att avskeda och åtalsanmäla en anställd på myndigheten. Mannen anklagas både för jäv och för att ha gjort otillåtna dataslagningar på sig själv, en tidigare affärskollega och tre bolag som han har kopplingar till.

Den anställde vars fall nu prövats i personalansvarsnämnden var tidsbegränsat anställd och hade nyss börjat när han gjorde slagningarna. Det framgår inte vilka uppgifter han har tagit fram, men enligt personalansvarsnämnden handlar det om sekretessbelagd information som varit till vinning för honom och till skada för Skatteverket.

Mannen hade inte rätt att göra slagningarna med anledning av sina arbetsuppgifter. Han har varit anställd på ett av bolagen, där han också satt i styrelsen tillsammans med den andra personen han sökt på. Affärspartnern har också kopplingar till de två andra bolagen.

Den anställde hävdas också ha varit jävig i ett beslut om elstöd till det företag som han suttit i styrelsen för, där affärspartnern är styrelsesuppleant. 

Mannen har i samtal och inlagor försvarat sig, och bland annat hävdat att han gjorde slagningarna för att undersöka om han var jävig. Personalansvarsnämnden anser dock att förklaringarna är osammanhängande och motsägelsefulla, och konstaterar att den anställde inte kontaktat sin chef angående jävsfrågan.

Enligt personalansvarsnämnden är mannens agerande är ”ytterst anmärkningsvärt” och har riskerat att allvarligt skada allmänhetens förtroende för Skatteverket. Därför har nämnden nu beslutat att han ska avskedas och åtalsanmälas för dataintrång. 

Publikt har sökt den avskedade mannen för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA