Annons:

Skatteverket har stoppat miljonbedrägerier

SKATTEVERKET2023-04-11

Förra året uppdagades att drygt 600 påhittade personer lämnat inkomstuppgifter. Att de felaktiga uppgifterna avslöjats bedöms ha stoppat utbetalningar om 156 miljoner kronor, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Förra året ändrade Skatteverket felaktiga inkomstuppgifter för 624 personer som enligt myndigheten inte existerar. Det är en ökning med 50 procent jämfört med 2018.

”Vi ser att de här löneuppgifterna lämnas in för uppdiktade personer som inte har utfört något arbete, de sociala avgifterna betalas inte heller in. De falska uppgifterna ligger sedan till grund för att skapa felaktiga utbetalningar av bidrag från det offentliga liksom att krediter kan beviljas på felaktiga grunder”, förklarar sektionschef Maria Eriksson i pressmeddelandet.

De felaktiga inkomstuppgifterna kan, om de inte upptäcks av Skatteverket, ge en falsk kreditvärdighet som gör att en person kan ta lån i bank eller handla kapitalvaror på avbetalning. De oriktiga uppgifterna kan enligt Skatteverket också användas för att söka utbetalningar av pension, sjukpenning och föräldrapenning eller som underlag för rätten att vistas i landet.

”Ett års felaktiga löneuppgifter för en person uppskattas kosta samhället minst 250 000 kronor i oriktiga utbetalningar. Skatteverket har ändrat uppgifterna för 624 personer, det sparar alltså samhället åtminstone 156 miljoner kronor”, framhåller Maria Eriksson i pressmeddelandet.

I sex av tio fall när Skatteverket fattar beslut om felaktiga inkomstuppgifter leder det till en brottsanmälan om skattebrott eller grovt skattebrott. I övriga fall görs en anmälan om misstanke om felaktig utbetalning från välfärdssystemen, framför allt till Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA