Skatteverket hotar studenter med straff

SKATTEVERKET2022-08-26
Studenter kan riskera straff för folkbokföringsbrott, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande. Den som inte anmäler en flytt hemifrån för att börja studera riskerar att bli dömd.

I höst kommer ungefär 250 000 studenter att påbörja högre studier, många på annan ort. Nu påpekar Skatteverket att den som lämnar föräldrahemmet för mer än ett år måste anmäla sin flytt till myndigheten. Att inte anmäla flytt kan vara straffbart.

”Det är viktigt att vara rätt folkbokförd till exempel för att få post till rätt adress. Det är även en grund för planering av samhällsservice. Det går alltså inte att välja att vara folkbokförd hos föräldrarna för att man tycker det är enklare. Sedan 2018 är det ett brott att avsiktligt vara folkbokförd på fel adress, det gäller även studenter”, påpekar Tobias Wijk på Skatteverket i pressmeddelandet.

I en attitydundersökning som Skatteverket genomfört uppgav sex av tio att de har förståelse för att en ung person som studerar i en annan stad är skriven i sitt föräldrahem.

”Det kan säkert vara enklare för många unga, men det är ingen förståelse som lagstiftningen delar”, konstaterar Tobias Wijk.

I undantagsfall kan det vara godkänt att den studerande inte är folkbokförd på studieorten. Det gäller till exempel den som har familj och/eller barn på annan ort och pendlar mellan familjen och studieorten och har dubbel bosättning. Då gäller normalt folkbokföring tillsammans med familjen.

Den som flyttar hemifrån för att studera vid universitet, högskola eller folkhögskola ska normalt vara folkbokförd på sin studieort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.