Skatteverket tar över korttidsstöd från Tillväxtverket

SKATTEVERKET2021-09-02
Skatteverket ska ta över handläggningen av stöd vid korttidsarbete från Tillväxtverket. Skälet är att Skatteverket redan ansvarar för ett stödsystem vid lågkonjunktur och bedöms ha goda förutsättningar för att hantera ett stort antal ärenden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen har i dag gett Skatteverket och Tillväxtverket i uppdrag att förbereda för att Skatteverket från 1 april 2022 ska ta över de uppgifter som Tillväxtverket hanterar enligt lagen om stöd vid korttidsarbete. Stödet betalas ut till företag som drabbats av ekonomiska konsekvenser på grund av coronapandemin.

Skälet till att Skatteverket ska ta över är, enligt regeringens pressmeddelande, att myndigheten handlägger den del av stödsystemet som kan användas vid en extrem lågkonjunktur. Regeringen menar också att Skatteverket är en stor myndighet som har förutsättningar för att hantera stora mängder ärenden på kort tid, liksom att myndigheten har en etablerad verksamhet för kontroll och brottsbekämpning.

Regeringen skriver att Skatteverkets anslag bör öka med 7,5 miljoner kronor 2022 och 10 miljoner kronor från och med 2023. Tillväxtverkets anslag bör samtidigt minska med motsvarande belopp.

Samtidigt kommer regeringen i budgetpropositionen för 2022 att föreslå att Tillväxtverkets anslag för 2022 ökar med 345 miljoner kronor. Anslaget ska användas till att fullfölja handläggningen av de ärenden om korttidsstöd som har inletts under 2021.

Förslaget kräver riksdagens godkännande i vissa delar. Regeringen skriver i sitt pressmeddelande att författningsförslag kommer att presenteras senare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.