Skatteverket tillåts fatta automatiserade beslut

SKATTEVERKET2024-06-26

Regeringen ger Skatteverket möjlighet att fatta fler automatiserade beslut. Förändringen träder i kraft redan i sommar.

Regeringen har gett klartecken till ett förslag som kommit från Skatteverket som innebär att fler beslut på myndigheten ska kunna fattas maskinellt.

”Digitaliseringen medför stor potential för att effektivisera såväl offentlig förvaltning som välfärd. Digitala verktyg kan, rätt använt, minska administrationen, ge ökad medborgarnytta och höja kvalitén”, kommenterar civilminister Erik Slottner beslutet i ett pressmeddelande.

Förordningsändringen börjar gälla 1 augusti i år. Efter det kommer det att vara möjligt att göra undantag från regeln att en underrättelse ska innehålla uppgift om vem som fattat beslutet i fall när beslutet är taget automatiskt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Digitalisering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA