Skatteverket vill inte ha ny skatt

SKATTEVERKET2017-02-14
Skatteverket avvisar regeringens förslag till en ny bankskatt. Skatteförslaget är enligt myndighetens remissvar så komplicerat, tidsödande och betungande att det inte bör införas, skriver Dagens Industri.

Skatteverkets expert i utredningen avvisade förslaget redan på utredningsstadiet. Nu vidhåller myndigheten sin kritik. Förslaget innebär att en extra löneavgift läggs på anställda i företag som arbetar med finansiella tjänster. Utredningens förslag ska infria ett vallöfte om att beskatta bankerna hårdare. Men enligt Skatteverkets remissvar skulle förslaget inte beröra bara de cirka 10 700 företag som sysslar med finansiella tjänster, utan också närmare 300 000 andra företag, skriver Dagens Industri.

Om regeringen ändå bestämmer sig för att gå vidare med förslaget anser Skatteverket bland annat att det bara ska vara finansiella tjänster och försäkringstjänster till slutkonsumenter som ska ge skattskyldighet. Skatten bör också utformas så att ett begränsat antal företag som berörs. Dessutom ska det bara vara ett företags egna tjänster som bör beskattas.

Skatteverket ifrågasätter dessutom om skatten är förenlig med EUs statsstödsregler, skriver tidningen. Därför bör regeringen i en fortsatt beredning inleda en dialog med EU-kommissionen, anser Skatteverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.