Skiftarbete ökar mäns dödlighet i hjärtinfarkt

HÄLSA2015-11-24

Män som arbetar skift löper 60 procent högre risk att avlida efter en hjärtinfarkt jämfört med dem som arbetar dagtid. Det visar en ny avhandling vid Mittuniversitetet.

Män som skiftarbetar löper en högre risk att dö inom en månad efter en hjärtinfarkt. Motsvarande resultat gäller inte för kvinnor. I ett pressmeddelande beskriver Jonas Hermansson, doktorand i hälsovetenskap vid Mittuniversitetet, forkningsresultaten:

”Det verkar som infarkten har ett allvarligare förlopp för män som arbetar på annan tid än dagtid. Det kan motivera en särskild uppmärksamhet när de behandlas på sjukhus efter en hjärtinfarkt och olika förebyggande åtgärder”.

Skiftarbete förstärker också ”farligheten” i ett antal kända riskfaktorer för hjärtinfarkt för både kvinnor och män, i jämförelse med dem som arbetar dagtid. För skiftarbetande män är stillasittande en mer allvarlig riskfaktor än för män som arbetar dagtid. På samma sätt är bukfetma en mer allvarlig riskfaktor för skiftarbetande kvinnor, jämfört med kvinnor som arbetar dagtid.

”En ökad fysisk aktivitet bland skiftarbetare skulle minska risken för hjärtinfarkt, och att främja hälsosamma levnadsvanor rent generellt skulle ha positiva hälsoeffekter. Med tanke på att det blir alltmer vanligt med skiftarbete är förebyggande insatser av stor betydelse”, konstaterar Jonas Hermansson.

I avhandlingen räknas dagtid som klockan 6.00 till 18.00.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA