Skiftarbete ökar mäns dödlighet i hjärtinfarkt

HÄLSA2015-11-24
Män som arbetar skift löper 60 procent högre risk att avlida efter en hjärtinfarkt jämfört med dem som arbetar dagtid. Det visar en ny avhandling vid Mittuniversitetet.

Män som skiftarbetar löper en högre risk att dö inom en månad efter en hjärtinfarkt. Motsvarande resultat gäller inte för kvinnor. I ett pressmeddelande beskriver Jonas Hermansson, doktorand i hälsovetenskap vid Mittuniversitetet, forkningsresultaten:

”Det verkar som infarkten har ett allvarligare förlopp för män som arbetar på annan tid än dagtid. Det kan motivera en särskild uppmärksamhet när de behandlas på sjukhus efter en hjärtinfarkt och olika förebyggande åtgärder”.

Skiftarbete förstärker också ”farligheten” i ett antal kända riskfaktorer för hjärtinfarkt för både kvinnor och män, i jämförelse med dem som arbetar dagtid. För skiftarbetande män är stillasittande en mer allvarlig riskfaktor än för män som arbetar dagtid. På samma sätt är bukfetma en mer allvarlig riskfaktor för skiftarbetande kvinnor, jämfört med kvinnor som arbetar dagtid.

”En ökad fysisk aktivitet bland skiftarbetare skulle minska risken för hjärtinfarkt, och att främja hälsosamma levnadsvanor rent generellt skulle ha positiva hälsoeffekter. Med tanke på att det blir alltmer vanligt med skiftarbete är förebyggande insatser av stor betydelse”, konstaterar Jonas Hermansson.

I avhandlingen räknas dagtid som klockan 6.00 till 18.00. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.