Skillnader mellan flyktinggrupper utreds

ARBETSMARKNAD2017-08-17
Skillnaderna i sysselsättningen mellan olika grupper av flyktingar ska utredas. Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, har uppdragit till forskaren Joakim Ruist att genomföra utredningen.

För alla flyktinggrupper finns ett gap i sysselsättning jämfört med inrikes födda, säger Joakim Ruist till Dagens Nyheter. Hur stor skillnaden är och hur lång tid det tar för olika grupper att etablera sig på arbetsmarknaden beror på flera faktorer. Utbildningsnivån har avgörande betydelse. Joakim Ruist, verksam vid nationalekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet ska i sin studie kartlägga skillnaderna mellan olika flyktinggrupper som kommit till Sverige.

Syftet med projektet är enligt ESO att skapa ett bättre underlag för prognoser över nyanländas framtida arbetsmarknadsutfall och identifiera vilka faktorer som påverkar detta. 

Enligt Joakim Ruist är den ekonomiska påfrestningen av nyanlända flyktingar störst de första åren. I takt med att sysselsättningsgraden ökar kommer flyktingarna att bidra allt mer till ekonomin genom att de betalar skatt på sina inkomster.

”Det kanske handlar om en extra börda för Sveriges finanser på 15-20 miljarder kronor per år de första fyra åren, innan det vänder uppåt”, säger Joakim Ruist till tidningen.

Joakim Ruist säger till Dagens Nyheter att hans rapport kan publiceras i början på nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.