Skogsstyrelsens GD avsätts

CHEFSBYTE2008-09-04

Regeringen har avsatt Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander. ST riktar skarp kritik mot tillvägagångssättet och varnar för framtida svårigheter att rekrytera chefer till staten.

De skäl för beslutet som regeringen redovisar i ett pressmeddelande är att det finns brister i den ekonomiska styrningen. Riksrevisionen redovisade i våras allvarliga invändningar angående Skogsstyrelsens ekonomiska uppföljning, interna styrning och kontroll. Bland annat har samarbetet med Arbetsförmedlingen i projektet Gröna jobb inte hållit budgeten.

Myndigheten har genomfört ett åtgärdsprogram för att rätta till felen, men enligt en uppföljning gjord av revisionsföretaget ÖhrlingsPriceWaterhouseCoopers kvarstår vissa brister, och det ekonomiska resultatet för 2008 väntas uppvisa ett stort minus.

Regeringen har utsett Lena Häll Eriksson till ny generaldirektör. Hon har bland annat innehaft den posten i Kriminalvårdsstyrelsen och på Migrationsverket. Göran Enander får en ny placering i Regeringskansliet.

I ett pressmeddelande från ST med rubriken ”Nu får det vara nog!” säger förbundsordförande Annette Carnhede att Göran Enander är en i raden av höga chefer i staten som får lämna sina uppdrag utan tydliga skäl. Hon kräver att regeringen redovisar vilka kriterier och former som gäller när generaldirektörer tillsätts och avvecklas.

– Om kompetenta människor ska känna förtroende för offentliga uppdrag måste regeringsmakten spela med öppna kort. Nuvarande godtycklighet riskerar att skapa osäkra och rädda chefer som inte vågar leda verksamheten på det sätt som gagnar medborgarna bäst, säger Annette Carnhede.

Hon tillägger att Göran Enander öppet redovisat verksamhet och ekonomi för regeringen, och att han blivit uppmanad att fortsätta på samma sätt.

– Den ekonomiska situation som Riksrevisionen kritiserade i våras har regeringen varit fullt införstådd med.

Det går inte att säga med säkerhet vad den verkliga anledningen till beslutet är, framhåller Annette Carnhede, men man kan hysa farhågan att Göran Enander drivit miljöfrågorna alltför hårt i regeringens ögon.

– Beslutet kan i så fall innebära ett bakslag för hela miljöfrågan.

Göran Enander har tidigare varit ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA