Skogsvårdschef friad från arbetsmiljöbrott

FRIAD2006-03-29

En distriktschef i en skogsvårdsstyrelse frias av tingsrätten från anklagelser om arbetsmiljöbrott efter en skoterolycka. Enligt rätten hade inte länsjägmästaren tydligt delegerat ansvaret.

Händelsen som föregick åtalet var en olycka förra vintern, då fyra anställda på skotrar gick igenom isen i samband med arbete med en skoterled. Alla inblandade klarade sig undan allvarliga skador.

Arbetsmiljöverket fick kännedom om olyckan genom en tidningsartikel och åklagaren väckte åtal mot distriktschefen därför att denne inte själv anmält händelsen till verket.

Distriktschefen själv har hävdat att han inte fått någon delegation för att ta ansvar för arbetsmiljöfrågor och inte heller utbildats i sådana frågor.

Skogsstyrelsen ansåg i ett yttrande att ansvaret för att anmälan sker till Arbetsmiljöverket ligger på distriktschefen. Som medlem i ledningsgruppen och en av myndighetens högsta chefer bör han ha haft kännedom om vad arbetsmiljöansvaret innebär för chefskapet, skrev Skogsstyrelsen bland annat.

Tingsrätten konstaterar att ansvaret för arbetsmiljön i första hand vilar på den högste chefen, och enligt Skogsvårdsstyrelsens arbetsordning är det länsjägmästaren. Enligt arbetsordningen kan ansvar delegeras till en lägre chef, men enligt rätten har inte åklagaren kunnat visa hur ansvaret fördelats mellan länsjägmästaren och tjänstemän på lägre nivåer. Därför kan inte heller distriktschefen dömas för arbetsmiljöbrott.

Tingsrättens dom har inte överklagats.

Sedan årsskiftet har skogsvårdsstyrelserna och Skogsstyrelsen lagts samman till en myndighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA