Skyddsombud larmar om långa arbetsveckor

POLISEN2019-05-29
Polisens ledningscentral i region väst har fått ett nytt schema som innebär att vissa arbetsveckor blir nästan 60 timmar långa. Nu larmas Arbetsmiljöverket. ”Jag känner oro för de anställdas hälsa”, säger huvudskyddsombudet Björn Johnsson till Publikt.

Vid Polisens regionledningscentral i region väst infördes nyligen ett nytt arbetstidsschema. Under tre av de åtta veckor schemat löper över får personalen arbeta nästan 60 timmar per vecka, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Med så pass ansträngande arbetsuppgifter som man har måste man ha möjlighet att förena arbetsliv med fritid, familjeliv och möjlighet till återhämtning, säger huvudskyddsombudet Björn Johnsson till Publikt.

Enligt anmälan är personalens arbetspass visserligen kortare under schemats övriga veckor. Men eftersom arbetet är så pass krävande väger det inte upp påfrestningarna som uppstår under de intensiva perioderna, vilket gör att det sammantaget finns en risk för försämrad arbetsmiljö, enligt skyddsombudet.

Arbetsgivaren införde också det nya sättet att förlägga arbetstid utan att göra en riskbedömning, påpekar Björn Johnsson. Enligt anmälan finns det en förhöjd risk för stress och psykisk ohälsa i och med de nya arbetstiderna, något som personalen redan har börjat varna för.

– Jag känner oro för de anställdas hälsa, och därför behöver Arbetsmiljöverket titta på det här, säger Björn Johnsson.

Chefen för regionledningscentral i region väst, Håkan Lidberg, säger till Publikt att det gjordes en riskbedömning. Anledningen till att det nya schemat, som togs i bruk 20 maj, behövdes är att det fanns för lite personal under vissa tider på dygnet. De anställda har dessutom uttryckt att de vill vara lediga fler helger, enligt honom.

– Med det här förslaget blir man ledig varannan helg och vi har kunnat korta arbetstiden framför bildskärm. Det är ett kontinuerligt förbättringsarbete hela tiden, säger Håkan Lidberg.

Han håller med om att arbetet är krävande och att vila mellan arbetspassen är viktigt för att minimera stress och ohälsa.

– Där är det noga att man följer arbetstidsavtalet så att man får återhämtning mellan arbetspass, och vi har ordentlig vila mellan passen, säger Håkan Lidberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.