Slut på gröna jobb för arbetslösa

PROJEKT2006-11-28

Drygt tvåtusen platser inom Skogsstyrelsens projekt Gröna jobb försvinner under 2007. Orsaken är regeringens beslut att minska anslagen för arbetsmarknadsåtgärder.

Av:  Fatima Grönblad

–Det är vansinnigt. Särskilt om man tittar på vilka grupper som är med. De får inga andra jobb, kommunen kommer bara tvingas betala socialbidrag för dem, säger Roger Nyström, arbetsledare för ett av Gröna jobbs
arbetslag i Göteborgsregionen.

Gröna jobb startade våren 2004. Sedan dess har flera tusen långtidsarbetslösa arbetat med skogsskötsel under 12 till 24 månader. Skogsstyrelsen har varit huvudman och pengarna har kommit från Arbetsmarknadsstyrelsen och Europeiska socialfonden.

Men nu är det snart slut på projektet. Den nya regeringen har minskat anslagen för aktivitetsgarantin. I juli 2007 ska den ersättas av en jobb- och utvecklingsgaranti. Men det är ännu inte klart vad den kommer att innehålla, och sannolikt blir omfattningen betydligt mindre än i dag. Därför har Ams beslutat att stoppa alla utbetalningar till en rad program, däribland Gröna jobb.

Uppskattas av de boende

–Det dumma är att man slår sönder verksamheten. Om man säljer bilar och släpkärror och gör sig av med folk som kan mycket så får man börja om på nytt om det blir en fortsättning.

Roger Nyström är ansvarig för ett arbetslag i Billdal söder om Göteborg. Laget rustar bland annat upp parker, snyggar till elljusspår och röjer kring gångstigar. Uppdragen kommer från Göteborgs kommun och omfattar sådan skötsel som det annars inte skulle funnits pengar till.

–De som bor i området är jättenöjda, en del stannar till med bilen för att tala om hur bra de tycker att det blir.

För några år sedan var Roger Nyström själv deltagare i ett projekt liknande Gröna jobb. Han avancerade sedan till att bli arbetsledare och är nu anställd av Skogsstyrelsen sedan två år. Men eftersom han bara har en projektanställning blir han troligen arbetslös till årsskiftet. Därmed är han i samma situation som drygt 200 anställda i hela landet.

Mia Maria Bergström har nyss avslutat sin tid som deltagare i Gröna jobb. Hon tycker att projektet har varit givande och är besviken över att det ska avslutas.

Nyttigt vara ute

–Det här är mycket bättre än att sitta inne på en kurs där man stirrar sig blind på sina ansökningshandlingar och tänker på hur arbetslös man är. Här blir man van att ha ett arbete och att få den identiteten. Då kan du ha med dig självsäkerheten när du söker andra jobb. Dessutom är det bra friskvård. Om du är i skogen och jobbar på rätt sätt får du jättebra träning.

Roger Nyström instämmer. De flesta i hans arbetslag är mellan 50 och 60 år, några är diabetiker eller har hjärtproblem. För dem är skogsarbetet och gemenskapen värdefull.

–Nu får de sitta hemma och stirra på väggarna i stället för att göra nytta.

Roger Nyström och Mia Maria Bergström.<br>Foto: TOBIAS JANSSON
Roger Nyström och Mia Maria Bergström.<br>Foto: TOBIAS JANSSON

GRÖNA JOBB

Genom Gröna jobb kan långtidsarbetslösa få anställning i 12 till 24 månader. Deltagarna jobbar bland annat med att röja fram kulturminnen, rusta upp promenadstigar och sköta om tätortsnära skogar. Gröna jobb har i dagsläget omkring 2 100 deltagare. Cirka 350 personer är anställda av Skogsstyrelsen för att driva projektet. Av dessa riskerar drygt 200 att bli arbetslösa till årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA