Små skillnader i veckoarbetstid bland de statliga arbetsgivarna

ARBETSTID2023-02-07

De allra flesta myndigheter följer det centrala villkorsavtalet för veckoarbetstid. Några myndigheter, som Kungliga biblioteket och Lantmäteriet, har något generösare arbetstidsregler.

En lista över myndigheternas veckoarbetstider finns i slutet av artikeln.

När det gäller veckoarbetstid på statliga myndigheter finns i princip två varianter:

  • 39 timmar och 45 minuter, i enlighet med det centrala villkorsavtalet på myndighetsområdet.
  • 40 timmar eller något mer, med ledigheter vid klämdagar.

De myndigheter i Publikts enkät som uppger att de har 39 timmar och 45 minuters veckoarbetstid följer i flertalet fall det centrala avtalets bestämmelser om förkortade arbetsdagar inför vissa helgdagar. Många påpekar också att de följer skrivningen i det centrala avtalet om att skriva lokala avtal om kompensationsledighet för national­dagen när den infaller under en helg.

Enstaka myndigheter sticker ut med något mer generösa arbetstidsregler. Kungliga biblioteket har en vecko­arbetstid på 39 timmar och 30 minuter och ger något fler lediga timmar i samband med vissa helger. På Lantmäteriet, med en veckoarbetstid på 39 timmar och 45 minuter, har alla ledigt fredagen efter Kristi himmelfärdsdagen samt fler lediga timmar vid ett par helger.

Nästan alla myndigheter har numera samma veckoarbetstid året om. Av de 39 arbetsplatser som svarat på enkäten är det endast affärsverken Sjöfartsverket och Svenska kraftnät som har längre arbetstid på vintern och kortare på sommaren. Och även där kan den modellen vara på väg ut. Både Sjöfartsverket och Svenska kraftnät planerar en översyn av sina lokala affärsverksavtal, och räknar med att arbetstidsfrågan kommer upp.

– Vi vet att de anställda uppskattar att gå hem tidigare på sommaren, men när vi ser över vårt lokala avtal får vi titta på det, säger Helene Lindahl, arbetsrätts- och avtalsspecialist på Sjöfartsverket.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA