Snabbare rehabiliteringsplaner föreslås

SJUKFALL2006-12-06

Rehabiliteringsutredningen föreslår att arbetsgivare som struntar i att lämna in rehabiliteringsplaner i tid ska få böta 10 000 kronor. Men att upprätta planen ska inte vara obligatoriskt.

Av:  Mikael Silberstein

Utredningen konstaterar att få sjukskrivna får det stöd de har rätt till i lag. Arbetsgivare skickar sällan in rehabiliteringsplaner i tid och de är ofta bristfälliga.

För att ändra på det föreslår utredaren att en plan bara ska skrivas om den anställde eller Försäkringskassan kräver det och att den måste skickas in inom 90 dagar. Annars får arbetsgivaren böta. Arbetsgivaren ska också informera det lokala facket om vilka åtgärder som vidtas.

Den borgerliga regeringen vill också avskaffa tvånget på rehabiliteringsplaner, säger Cristina Husmark Pehrsson (m) i en kommentar.

– Regeringen har gått till val på att minska administrativt krångel och att skapa fler arbeten. Då måste vi också göra det lättare att anställa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA