Socialförsäkring kan gälla vid utlandsjobb

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-04-14

Den som arbetar på distans från ett annat land kan omfattas av den svenska socialförsäkringen, men det måste avgöras från fall till fall, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Målet gäller en kvinna som distansarbetat från Sydafrika.

Högsta förvaltningsdomstolen kommer i sin dom fram till att den som arbetar på distans från ett annat land omfattas av den svenska arbetsbaserade socialförsäkringen. Målet gällde enligt ett pressmeddelande från domstolen en kvinna som flyttade med sin familj till Sydafrika. Efter flytten fortsatte hon att arbeta på distans därifrån för sin svenska arbetsgivare, med dennes godkännande.

När kvinnan ansökte om tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn avslog Försäkringskassan hennes ansökan. Myndighetens motivering var att hon inte tillhörde den försäkringen i Sverige eftersom hon arbetade i Sydafrika.

Sedan har Försäkringskassan har överklagat förvaltningsrättens beslut att bevilja ersättning både till kammarrätten och till Högsta förvaltningsdomstolen.

För att en person som arbetar på distans från ett annat land ska omfattas av den svenska arbetsbaserade socialförsäkringen måste arbetet enligt domstolen anses vara ”förvärvsarbete i verksamhet här i landet”. Enligt domen ska den frågan avgöras utifrån förhållandena i varje enskilt fall.

Var arbetet rent fysiskt utförs är en av de omständigheter som bör beaktas, skriver domstolen. Men också andra omständigheter, som arbetets karaktär, arbetsgivarens verksamhet i Sverige och var arbetstagaren är anställd bör enligt domen vägas in i bedömningen. Det förhållandet att en person under en längre tid arbetar på distans från utlandet utesluter därmed inte att det kan vara fråga om arbete i verksamhet här i landet, beroende på omständigheterna i övrigt.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar i domen att kvinnan i det aktuella fallet var anställd för att arbeta i sin arbetsgivares verksamhet i Sverige. Hennes arbetsuppgifter för den svenska verksamhetens räkning var av den karaktären att hon kunde utföra dem på distans från Sydafrika. Arbetet anses därför vara förvärvsarbete i verksamhet här i landet, trots att det inte fysiskt utfördes i Sverige. Domstolen beslutar att kvinnan omfattas av den svenska arbetsbaserade socialförsäkringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA