Enligt STs Karl Hellborg  är solcellsanläggningen på Sturegatan 15 en av de största i centrala Stockholm.
Bild: Karl Hellborg
Enligt STs Karl Hellborg är solcellsanläggningen på Sturegatan 15 en av de största i centrala Stockholm.

Solceller ska driva STs kansli

ST2021-03-30
STs kansli på Östermalm i Stockholm drivs numera delvis av solceller. Anläggningen är i full drift sedan mitten av mars.

Frågan om solceller på taket har diskuterats en tid på STs kansli på Sturegatan i Stockholm, men projektet har försenats av olika anledningar.

Det var bland annat leveransproblem på anläggningen, säger STs fastighetsskötare Karl Hellborg till Publikt.

I mitten av mars blev dock att installationen klar och att anläggningen är från och med nu i full drift. När Publikt pratar med Karl Hellborg produceras elektricitet motsvarande strax över 21 kilowatt, en siffra som varierar i takt med det soliga vädret, påpekar han.

Enligt honom är solcellsanläggningen en av centrala Stockholms största.

Hur mycket är tanken att anläggningen ska producera?

– Det är svårt att säga en exakt siffra. Vi har satt upp så många solceller som vi kan och taket är fullt. Från början skulle vi ha solceller på ena sidan men det blev till slut båda, säger Karl Hellborg.

Så fungerar solpaneler

Solpanelerna, som monteras på taket eller fasaden, producerar elektricitet med hjälp av solens strålar.

Solceller producerar som bäst under sommaren men fungerar också så länge det är ljust ute, även vid snöväder.

Källa: Vattenfall

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.