Enligt STs Karl Hellborg  är solcellsanläggningen på Sturegatan 15 en av de största i centrala Stockholm.
Bild: Karl Hellborg
Enligt STs Karl Hellborg är solcellsanläggningen på Sturegatan 15 en av de största i centrala Stockholm.

Solceller ska driva STs kansli

ST2021-03-30

STs kansli på Östermalm i Stockholm drivs numera delvis av solceller. Anläggningen är i full drift sedan mitten av mars.

Frågan om solceller på taket har diskuterats en tid på STs kansli på Sturegatan i Stockholm, men projektet har försenats av olika anledningar.

Det var bland annat leveransproblem på anläggningen, säger STs fastighetsskötare Karl Hellborg till Publikt.

I mitten av mars blev dock att installationen klar och att anläggningen är från och med nu i full drift. När Publikt pratar med Karl Hellborg produceras elektricitet motsvarande strax över 21 kilowatt, en siffra som varierar i takt med det soliga vädret, påpekar han.

Enligt honom är solcellsanläggningen en av centrala Stockholms största.

Hur mycket är tanken att anläggningen ska producera?

– Det är svårt att säga en exakt siffra. Vi har satt upp så många solceller som vi kan och taket är fullt. Från början skulle vi ha solceller på ena sidan men det blev till slut båda, säger Karl Hellborg.

Så fungerar solpaneler

Solpanelerna, som monteras på taket eller fasaden, producerar elektricitet med hjälp av solens strålar.

Solceller producerar som bäst under sommaren men fungerar också så länge det är ljust ute, även vid snöväder.

Källa: Vattenfall

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA